Hvis du har det bare lidt ligesom mig, kan du godt lide at have kontrol over tingene. Selv om du måske ikke er en full blown kontrolfreak, kan du nok nikke genkendende til dette:
Planlægning er godt!
Kontrol er godt!
Det giver sikkerhed!
Det giver følelsen af overskud!
Det er skønt at vide, hvad der kommer til at ske. Skønt at kunne kontrollere børn, ægtefælle, en forretningsaftale eller bare forløbet af et møde. Det er også godt at kunne putte ting ned i forskellige bokse og kunne sætte en label på det.
MEN.
For der er altid et men!
Du kan ikke kontrollere alt.
Kontrol er blot en illusion. Tingene går bare ikke altid, som du måske har planlagt. Der vil altid være et element af ubekendte indspark fra livet eller fra andre mennesker.
Når det sker, bliver du nødt til at være fleksibel og kunne håndtere det ubekendte. Det uventede. Det ubelejlige. Det bøvlede. Du skal kunne give slip og skrifte kurs, når tingene tager en anden drejning, end du lige havde forventet.
Og her føler du måske, at du bliver sat lidt på prøve. Du kommer ud af din komfortzone. Og det bryder dit ego sig ikke om på nogen som helst måde! Dit ego ønsker, at tingene skal være præcis som de plejer at være.
I virkeligheden stammer ønsket om kontrol nemlig fra frygt.
Sagt med andre ord: Bag dit ønske om at kunne kontrollere tingene, ligger en følelse af frygt, af usikkerhed eller af angst.
Hvad er du egentlig bange for?
At virke uprofessionel?
At ting ikke er perfekte?
At du bliver tvunget til at improvisere?
At være sårbar?
At blive afsløret?
Mangler du i det helt taget tillid til dig selv?
Stress og manglende kontrol.
Når ting ikke går som forventet, så stresser vi. Det øjeblik vi føler, at vi mister kontrol og ikke har noget at stå imod med, så bliver livet en udfordring. Usikkerhed, konstante forandringer, følelsen af manglende kontrol f.eks. over egen arbejdssituation er en mega stressfaktor for mange mennesker. Stress er noget rigtigt skidt og skal håndteres, hvis der er tale om en mere vedvarende følelse; en korterevarende og akut stresspåvirkning er derimod helt ok og kan tvinge os til at komme ud af vores såkaldte komfortzone. Jeg har skrevet mere udførligt om denne komfortzone i min e-bog om lavt selvværd, som du kan finde her på min hjemmeside.
Når vi er stressede reagerer vi på uforudsete ting, som om vi stadig levede i fortiden. Gamle vaner, gamle måder at tackle forskellige situationer på, dukker pludselig op igen og begynder at styre vores handlinger. De gav måske mening engang, da vi var meget yngre, men tjener os sikkert ikke i vores nuværende liv.
Du skal ikke formode noget.
En af de fire toltekiske leveregler siger noget, som i øvrigt er helt i overensstemmelse med en mere yogisk tilgang til livet: Du skal ikke formode noget.
Jeg forstår det på den måde, at vi skal øve os i at være fleksible, neutrale og kunne tage det ene øjeblik efter det andet, lige som vi tager det ene åndedrag efter det andet. Ikke være forudindtaget. Ikke forvente noget, men tage tingene som de kommer, og have tillid til, at alt er helt som det skal være. Ud fra denne tankegang begrænser vi vores udsyn og begrænser vores kreativitet med ønsket om kontrol. Vi går glip af så meget. Vi lukker af for vores egen intuition. Vi bruger ikke andres input og klogskab. Mange situationer kunne uden tvivl få et helt andet og meget bedre udfald, hvis vi er åbne, har tillid og lader ske, hvad der skal ske. Men det kræver som sagt tillid – ikke mistillid. Det kræver også en vis portion hverdagsmod.
Bonus ved at slippe behovet for kontrol er, at vi bruger meget færre ressourcer og dermed har mere energi til de ting, som er vigtige. Energi til at være åbne og nærværende. Energi til virkeligt at lytte til andre. Ikke bare høre men lytte.
Hvordan kan jeg lære at give slip og droppe mit behov for kontrol?
Først og fremmest kræver det intentionen om at ville træne sit sind til at være i nu’et og give slip på fortiden og fremtiden. Dit system skal re-kalibreres. Dit nervesystem skal være top tunet, så du har nerver af stål. Når du styrker dit indre potentiale – gerne gennem kundalini yoga – kan du overkomme næsten alt og gør dit liv til en konstant sejr!
Det gøres nemmest ved at have en daglig praksis bestående af disse tre ting:
- Fokus flere gange om dagen på dit åndedræt: Brug det dybe rolige åndedræt, hvor du ånder ind gennem næsen, mens din mave spiles lidt ud, og du ånder ud igen gennem næsen, mens du lader din mave tømme den sidste bid luft ud. Dette dybe beroligende åndedræt giver både dybde i dit liv og dybde i din tankevirksomhed.
- Fysiske yogaøvelser gør dig lidt efter lidt mere fleksibel. Fysisk fleksibilitet giver større fleksibilitet i livet og øger din accept af, at alt forandrer sig hele tiden – intet varer ved.
- Endelig giver daglig meditation ro til dit nervesystem og dæmper aktiviteten i de områder af hjernen, hvor angst, stress, vrede og negativitet opstår.
Hvis du har lyst, kunne du nu sætte dig ned med din notesbog og fundere lidt over følgende spørgsmål:
Hvad gør du selv for at kontrollere dit liv og de mennesker, du har i dit liv? Hvordan reagerer du, når der sker noget uventet? Er du åben, rolig og i accept af tingene? Tænker du: Spændende at se, hvad det næste øjeblik bringer mig? Eller er du omvendt desperat efter at komme tilbage til det sted, hvor du igen er i kontrol? Kunne du f.eks. finde på at manipulere eller prøve at manøvrere, så tingene igen er til at kontrollere? Hvad er du så bange for – prøv at sætte et par ord på din frygt.
I dyb taknemmelighed for at du har læst med.