april 1, 2020

Noget om din indre kritiker

Sæt en stopper for din indre kritiker!

Din abehjerne. Din indre bandit. Din brokkende Betina. Din kværulerende Kirsten, din kritiserende Karla, din fordømmende Frida – eller hvad du nu kalder hende.

Hvis du ikke kalder hende noget specielt, så leg lidt med idéen at give hende et navn, for du kender hende så godt, og du ved, at hun altid er der. Hun er en fast del af dig, hun er dit negative sind, og det må du acceptere. Men du er ikke dit sind og du kan med tiden lære at mestre dit sind.

”There are two ways to deal with the mind. Either your mind is under you, or you are under your mind.”

Begynd at lægge mærke til hende og begynd at blive bevidst om ikke at give hende mere taletid. Hun har med garanti opbrugt hele sin kvote. Tag føring og bare bed hende om at holde mund!

Hvor meget styrer hun dig egentligt med sin fordømmende snak og giftige kommentarer, som du fejlagtigt kan komme til at forveksle med sandheden? Hendes verden kredser typisk omkring det at konkurrere med hinanden og at sammenligne sig med andre. Hun kunne typisk komme med udsagn, som minder lidt om dette:

  1. Du kan jo ikke det her!
  2. De andre gennemskuer snart, at du ikke er god nok!
  3. Hvem tror du egentlig, at du er!
  4. Du er bare så grim og tyk!
  5. Der er ingen, der kan lide dig!

Det kender du måske lidt til?

Ofte er det i de unge år, at den indre kritiker får megen taletid. Man er usikker på sig selv og mangler effektive redskaber til at skrue ned for volumen, når hun først går i gang. Min erfaring siger mig, at man senere i livet simpelthen ikke gider høre på hende længere – men det forhindrer hende overhovedet ikke i at prøve at blande sig gang på gang!

Uanset hvor gammel eller ung du er, skal du vide, at alt det vrøvl hun kan finde på at sige til dig er skabt ud fra frygt og for at passe på dig –  sørge for at du ikke bliver såret eller skuffet. Men uanset hvad, så er det bare tanker. Det er ikke udtryk for sandheder, så lad det fare og prøv at se det som skyer, der driver hen over himlen. Lad dem fare; læg ikke nogen vægt på det men prøv gerne at erstatte disse tanker med andre og mere opbyggende tanker. Vælg den næste bedste tanke. Skift gear. Jeg plejer at anbefale, at man prøver at finde kontrasten til hendes udsagn:

  1. Jeg er dygtig og kompetent!
  2. Jeg er samvittighedsfuld og yder det bedste jeg kan!
  3. Jeg kan mange evner og kvaliteter, som jeg lader andre nyde godt af!
  4. Jeg er stolt af min krop og passer godt på den.
  5. Jeg er elsket!

Det er stadig bare tanker, men disse nye tanker føles så meget bedre.

Pas på!

Hver eneste gang du bliver opmærksom på, at du bebrejder dig selv, gør dig selv lille og er i gang med at dunke dig selv i hovedet med negativ selvkritik, så lad det være en anledning til at skifte fokus: Husk at du er intet mindre end komplet og fuldendt præcis som du er og husk at værdsætte alt det, som du allerede har opnået i livet.

Det er ikke dit sande jeg, som taler til dig – det er dit negative sind, som udfordrer dig.

Er vores indre kritiker altid af hunkøn?

Kunne det ikke lige så godt være en brokkende Benny, en fordømmende Frederik, en kværulerende Karsten, kritiserende Casper eller nedrakkende Niels? Jo bestemt! Uanset køn, så har vi en indre kritiker – det er en del af vores sind. MEN, når det så er sagt, tror jeg, at der er en overvægt af selvkritik, selvhad, selvtvivl, usikkerhed blandt kvinder i forhold til mænd. Alt sammen betinget af opdragelse, kultur, religion, reklamer, sociale medier og andre ydre faktorer.

Selvkritikken er dog stadig ikke et udtryk for nogen sandhed!

Men vær bevidst om, at din indre kritiker altid er der: læg mærke til, når hun fører sig frem, stop så op og træf det valg, der bygger dig op: undlad at lytte til al det vrøvl, du hører fra hende, for det tjener kun til at holde dig nede, og der vil du ikke længere være. Find den næste bedste tanke. Søg op! Alt det sjove er oppe!

Dit sind kan være din bedste ven og din værste fjende.

En super effektiv måde at tage kontrol over sit negative sind er kundalini yoga’ens mange meditationer både med og uden brug af mantra. Med meditationer giver du så at sige dit sind et tiltrængt brusebad:

”When the mind is not cleaned, it eventually stinks.”

Hvis du mediterer dagligt eller i hvert fald regelmæssigt, bliver du dag for dag bedre til at besejre dit sind. Du bliver hurtigt i stand til at skifte gear fra det negative sind over i det positive sind og endelig til et neutralt sted, hvor du træffer din beslutning/vælger dine ord eller din handling ud fra et rent sted, nemlig dit sande jeg og ikke bare ud fra dit ego. Du er i stand til at agere og ikke bare reagere.

Hvis du omvendt vælger ikke at meditere, så vil du i høj grad være styret af både din underbevidsthed og alle dine tanker, som nådesløst vil køre dig rundt i manegen.

Hvis du har brug for hjælp til at løfte dig opad, så tøv ikke med at kontakte mig. Det kan være rigtigt svært at bryde ud af sin såkaldte komfort zone uden støtte, og man har altid tendens til at falde tilbage i gamle, indgroede tanke- og handlemønstre.

Jeg er der, og vi kan altid tage en snak om individuelle sessioner over f.eks. skype eller facetime.