marts 24, 2020

Noget om digital sundhed

Dig eller din telefon – hvem har taget føringen?

Hvor mange timer bruger du på din telefon hver dag?

Prøv at være helt ærlig!

Og hvis du selv skulle sige det: Har du gode digitale vaner? Er det med andre ord dig, der tager føring og dig, der bestemmer, hvordan og hvor meget tid du bruger på din telefon?

Eller lader du, lige som så mange andre, dine forskellige devises og din computer styre dig og dine vaner?

Tjekker du ustandseligt de seneste opdateringer, de seneste nyheder – og hvorfor egentligt? Ved du det? Hvad leder du efter? Hvad er det, du så nødigt vil gå glip af? Hvorfor skal du ustandseligt poste noget?

Vores digitale liv er kommet for at blive, det kan der ikke herske nogen tvivl om, og det beriger os heldigvis på ufatteligt mange måder.

MEN! (For der er jo altid et men).

Alle de mange timer, vi bruger på nettet, er samtidig vildt usunde for os.

Vi er simpelthen ikke skabt til det! Eller rettere sagt: vores hjerne er ikke skabt til det.

Vores sind bliver stop-fodret og forurenet med alt muligt, som vi slet ikke har mulighed for at forholde os til. Vi oplever en sand overflod af informationer, som i sidste ende bedøver os og giver os det, man kan kalde info-demens.

For hvor skal alle de informationer, som vi samler op, gå hen? De opsamles, lige som alle andre tanker og sanseindtryk, i vores underbevidsthed, som kun har en begrænset mængde lagringsplads. Når denne plads er opbrugt, skaber det al mulig ravage i vores indre, lige fra mareridt til stress og til begyndende depression.

Det er super vanedannende at have telefonen ved hånden hele tiden. Det er så let. Vi er aldrig alene, når vi har vores smartphone inde for rækkevidde. Vi har aldrig mulighed for at kede os.

Vi har dog en tendens til at blive lidt uhøflige, når vi overlader styringen til vores telefon: Kunne du f.eks. finde på at afbryde en samtale med et andet menneske, hvis telefonen pludselig giver et pip fra sig? Guilty as charged for mit eget vedkommende! Har du tænkt over, hvilket signal du egentlig sender til den anden person: vedkommende er ikke nær så vigtig, som den person, du har i telefonen.

Det er bare et lille eksempel på, at vi lader telefonen forstyrre og aflede vores opmærksomhed fra det, vi er i gang med. Vores flow bliver ustandseligt afbrudt.

Jeg ser også forældre side med deres børn – også helt nyfødte børn – med deres telefon i hånden. Det behøver der ikke være noget galt med, man skal bare vide, at man har vendt fokus væk fra sit barn og til et mere kunstigt liv ”derude”. Man er slet ikke nærværende.

Og så er der STRESS: Man er efterhånden blevet opmærksom på, i hvor høj grad livet foran vores forskellige skærme er stressfremkaldende for os. Mange tror, at det er afstressende at sidde med sin telefon og bare surfe hovedløst på nettet. Men det er lige omvendt: Vi bliver faktisk syge af det, hvis vi ikke passer på og sørger for selv at tage styring. Så stop den hovedløse surfing på nettet! Hvis du overhovedet skal surfe, så begynd at lægge mærke til dit åndedræt og begynd at surfe på bølgerne af din vejrtrækning.

Vores søvnkvalitet tager skade af for mange timer foran en skærm, og mange har rigtigt svært ved at falde i søvn, efter at man liiiige skal tjekke, om der er nye notifikationer. Du ved sikkert godt, at der gerne skal gå mindst en time uden det blå lys fra skærmen, før du er klar til at falde ordentligt i søvn, men retter du dig også efter det? I det hele taget er telefonen no-go i soveværelset, og hvis du er nødt til at bruge den som vækkeur, så sæt den i det mindste på fly-mode.

Mange dårlige vaner, som i det lange løb skader vores helbred.

Vaner kan heldigvis laves om. De er ikke hugget i sten. Det kan dog godt kræve en længere og disciplineret indsats at lave om på usunde vaner. Du vil sikkert opleve abstinenser eller ligefrem blive stresset over din nye tilgang til telefonen.

Her er et par forslag til, hvad du kan gøre, hvis du har lyst til at tage styring i højere grad end før:

  1. Prøv at slukke for telefonen, eller sæt den på lydløs, når du er i gang med noget andet.
  2. Som tidligere sagt: Ingen telefon i soveværelset.
  3. Giv dig selv et par digitale frikvarterer en gang i mellem. Giv plads til fordybelse. Sluk for alt og prøv at fordybe dig i en god bog, en lydbog, film, strikketøj, puslespil eller vær kreativ på anden måde.
  4. Brug gerne efterårsferien til at tage en længere pause uden at være ”på” hele tiden.
  5. Øv dig i at bruge din telefon helt bevidst. Plot evt. pauser ind i din kalender. Eller omvendt: Afsæt bestemte tidspunkter om dagen, hvor du vil tjekke de sociale medier eller nyheder, eller hvad du nu har gang i.
  6. Sidste punkt handler som så ofte før om min all time favorit: meditation. Meditation skal betragtes om et mentalt brusebad, hvor du renser ud i din underbevidsthed, sådan at den indre container er i stand til at rumme mere.

Jeg vil her give dig instruks i en meditation, som kan hjælpe med at ændre den eller de vaner, du gerne vil ændre: Det anbefales af lave øvelsen i 40 dage i træk for at få størst udbytte ud af den.

Sæt dig godt til rette med rank ryg – gerne i skrædderstilling på din yogamåtte, men en stol er også helt udmærket. Husk at holde din ryg så rank som overhovedet muligt!

  1. Lav knytnæver med hænderne men lad tommelfingeren stritte
  2. Før hænderne op på hver sin side af dit hoved og placer tommelfingrene på tindingerne, der hvor du har en lille hulning.
  3. Luk øjnene men bevar et indre fokus på punktet mellem dine øjenbryn.
  4. Luk munden og pres kindtænderne let sammen.
  5. Lad din åndedræt være normalt og gentag dette mantra inde i dig selv:

SA TA NA MA. På hver stavelse presser du kindtænderne sammen og giver så slip igen. Når du presser dem sammen kan du mærke en lille bevægelse i tindingerne ved tommelfingrene.

  1. Fortsæt i 5-7 minutter.
  2. Ånd ind for at afslutte og hold vejret i et par sekunder. Ånd ud og slap af.

God fornøjelse!

PS: Husk at det første du gør efter at have mediteret er IKKE at tjekke din telefon for opdateringer!!!!